04-01-2017 / Marlies Schamper / soul:made

Persoonsgegevens, gratis te verkrijgen in uw supermarkt!

140305 039 112006853495

Privacy, wat betekent het eigenlijk? Ik heb het even opgezocht. De ‘van Dale’ omschrijft privacy als volgt: de mogelijkheid om in eigen omgeving helemaal zichzelf te zijn. De politie noemt het: recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Bij ons thuis aan tafel is de winnende omschrijving: de zeggenschap die je hebt over je persoonsgegevens. Het moge duidelijk zijn, privacy gaat over persoonsgebonden informatie binnen een bepaalde (veiligheids-)grens of ruimte.

 

En juist van de speelruimte binnen die grens, wordt de grens akelig ver opgezocht. Vrij reizen over de landelijke grenzen van Europa is een heerlijk gevoel, echter wordt er meer van je bijgehouden dan je denkt.. Zo wordt er sinds kort in Singapore van elke inwoner, naast een vingerafdruk en een foto, ook een irisscan opgeslagen. En dichter bij huis, in België, wordt gediscussieerd over het bijhouden van passagierslijsten in het openbaar vervoer. En dan bedoel ik niet alleen van vliegtuigen, maar ook van treinen en bussen. Daarnaast gaat er in 2018 een nieuwe Europese richtlijn voor het betalingsverkeer van kracht, waarbij ook andere organisaties dan je bank zicht kunnen krijgen op je betaalrekening! Met de juiste vergunningen en toestemming van de gebruiker uiteraard, maar ook die grens is vaag. Weet jij bijvoorbeeld waar je toestemming voor geeft bij het downloaden van een nieuwe app? Waarschijnlijk niet.. Het ziet er naar uit dat Facebook alle informatie van ons bijhoudt, en de nog missende (privacygevoelige) informatie van ons koopt bij databedrijven. Dit wordt gebundeld en omgezet in een persoonlijk profiel waardoor vervolgens op maat gemaakte advertenties op je telefoon verschijnen. Kortom, alles wordt geregistreerd, en niet alleen door grote bedrijven. Ook bij de plaatselijke bakker spaar je tegenwoordig voor een taart wanneer je je gegevens achterlaat. En dat terwijl nieuws over ‘datalekken’ aan de orde van de dag is. Sterker nog, we lijken zelf graag mee te helpen aan het verspreiden van onze informatie. Zo plaatsen we gemakkelijk een foto van ons net gekochte huis op internet. Met als gevolg dat in ieder geval je nieuwe adres al voor iedereen op straat ligt, dus ook voor kwaadwillenden..

 

Het ziet er naar uit dat we bij de ‘plaatselijke supermarkt’ zomaar ieders persoonsgegevens in ons mandje kunnen stoppen, gratis en voor niks. Het ‘shoppen’ van privacygevoelige informatie is ook voor mensen die geen verstand hebben van ICT of hacken namelijk steeds gemakkelijker.

 

Zelfs wanneer je van mening bent dat je ‘niets te verbergen’ hebt, is privacy een onderwerp waar je je bewust van moet zijn. Alleen al je eigen gedachten bevatten informatie waarvan niet iedereen ze hoeft te weten. Je gedachten zijn voor jou alleen. Je kunt ze natuurlijk delen, maar wanneer ze al bij voorbaat voor iedereen zichtbaar zijn, kun je niet meer jezelf zijn zoals je nu bent. Privacy is dus een belangrijk onderdeel van je eigen ‘ik’.

We verbergen continu van alles. Je loonstrookje, de oneffenheden op je gezicht, de geur van je wc-bezoek. Iedereen doet het. Maar een foto op internet waar je rokend op staat komt nog regelmatig voor. Vroeger was het zelfs iconisch. Nu is het al minder populair en over dertig jaar is het mogelijk not done. Die foto op internet staat er dan echter nog wel op. Dus wat je nu niet denkt te hoeven verbergen, zie je later misschien graag anders.

Vaak wordt informatie, ingezameld voor een bepaald doel, later ook voor iets anders gebruikt. Waar je vingerafdruk in je paspoort eerst was bedoeld om identiteitsfraude te voorkomen, wordt het nu ook gebruikt om misdadigers op te sporen. Dus de gegevens die je nu toevertrouwt aan de overheid of een organisatie, worden mogelijk over langere tijd ook voor andere doeleinden gebruikt. Terwijl je hier in eerste instantie geen toestemming voor hebt gegeven.

 

Kortom, privacy is een onderwerp dat iedereen aangaat, ook als je niets te verbergen hebt. Voeg daarom nog één voornemen voor 2017 aan je lijstje toe: wees bewust van de (persoons-)gegevens die je deelt. Zonder privacy bestaat er geen ‘ik’.

 

Zo, en nu even snel mijn Facebook checken.

 

Lees ondertussen waar je alert op moet zijn bij het downloaden van een ‘gratis’ app in onze nieuwe tipsheet ‘Betalen met je persoonsgegevens’.