02-08-2016 / Judith Jansen / soul:made

Veilig op vakantie!

IMG 0282 112006850609

Het weer is nog een beetje schommelig, van een stralende zomerse dag tot fikse regenbuien, maar we zitten toch echt midden in de vakantieperiode! En vakantie staat voor onbezorgdheid, relaxen, lekker eten en met een beetje geluk mooi weer. Vind jij het ook zo vervelend als die paar weekjes in het jaar verstoord worden? Om stress te voorkomen is het slim om simpelweg wat meer voorbereidingen te treffen. En dan heb ik het over voorbereidingen wat betreft onze digitale wereld!

 

Denk naast de lastige keuze welke slippers je meeneemt ook eens na over informatieveiligheid op vakantie. Als ik uit een vliegtuig stap valt het mij altijd op hoeveel mensen na een paar uurtjes ‘in de lucht’ te zijn geweest (en dus telefonisch uit de lucht) de behoefte hebben om zich weer online te melden. En dat blijft volgens mij niet bij een appje naar het thuisfront ‘veilig geland!’. Mail wordt gecheckt, we plaatsen een fotootje op Instagram van het blauwe wolkenveld daarboven, we doen een jaloersmakende Facebook update om te laten zien waar we naar toe gaan en voor de zekerheid polsen we ook nog even of het vakantiegeld wel over is gemaakt naar de juiste rekening. Veel vakantiegangers zijn zich niet bewust van de risico’s die we hier mee lopen! Want wist je dat telefoons of tablets, gekoppeld aan openbare wifinetwerken binnen 3 seconden te hacken zijn? Dus zo ‘relaxed’ is het niet dat al die vliegvelden, hotels en barretjes openbare wifinetwerken hebben!

 

Informatieveiligheid is ook, of misschien wel juist, in de vakantieperiode een belangrijk thema. De oplossing is eigenlijk heel simpel, maak alleen gebruik van beveiligde wifinetwerken, wis altijd het geheugen van je internetbrowser en controleer (zoals altijd) of de internetpagina’s die je bezoekt ook allemaal versleuteld zijn. Dat kun je zien aan het slotje in de URL. En log je vanuit je vakantiebestemming in? Zorg dan dat al je bestanden en mailtjes veilig verstuurd worden en versleuteld staan opgeslagen zodat niemand er zomaar bij kan. Zo kun je lekker blijven genieten van je vakantie en met een opgeladen batterij vervolgens weer aan de slag!

 

Fijne vakantie!