25-03-2019 / nieuws / soul:made

Datalekken herkennen, voorkomen en beperken – makkelijker dan je denkt?

Jaarlijks brengt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een persbericht uit met feiten over datalekken in Nederland. Afgelopen jaar is het aantal meldingen wederom ruimschoots verdubbeld, namelijk naar 20.881 meldingen. De meldingen komen veelal van organisaties in de sectoren zorg en welzijn, financiële dienstverlening en het openbaar bestuur. De persoonsgegevens die deze sectoren verwerken zijn daarnaast ook vaak bijzondere persoonsgegevens. Dit leidt er toe dat de AP haar capaciteit zelfs verder moet uitbreiden om meer actie te kunnen ondernemen.

 

Een datalek kan in vele vormen voorkomen. In veruit de meeste gevallen (63%) gaat het om persoonsgegevens die aan de verkeerde ontvanger gestuurd zijn. De overige gevallen zijn onder andere gelekte persoonsgegevens door hacking, phishing en andere malware. Maar hoe kunnen organisaties, zeker in de kwetsbare sectoren, zich wapenen tegen datalekken? Hoe voorkom je dat jouw organisatie niet plat ligt door een onoplettende medewerker? Hoe herken je een mogelijk datalek en hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers dat ook kunnen?

 

Het herkennen, voorkomen en beperken van datalekken is gemakkelijker dan je wellicht in eerste instantie denkt. Bekijk nu onze nieuwste tipsheet en lees de tips die jou helpen om datalekken te herkennen, voorkomen en beperken.