01-08-2019 / nieuws / soul:made

Verwerkersovereenkomst; wat is het eigenlijk en wanneer moet je deze afsluiten?

Veel organisaties gebruiken derde partijen bij de verwerking van persoonsgegevens. Deze derde partijen krijgen dan persoonsgegevens, die zij in opdracht verwerken. Denk bijvoorbeeld aan de salarisadministratie of boekhouding. Dit is toegestaan onder de AVG, maar er zitten wel strenge eisen aan verbonden. Dat moet ook wel, want hoe kunnen de rechten van betrokkenen anders goed gewaarborgd blijven?

 

Om de verwerking goed te reguleren kunnen noodzakelijke maatregelen worden opgenomen in een verwerkersovereenkomst. Deze overeenkomst heeft als doel dat beide partijen goed nadenken over de gegevensverwerking en over hun verantwoordelijkheden hierin. Maar welke specifieke onderwerpen moet je nu opnemen in een verwerkersovereenkomst? En waar moet je op letten tijdens de onderhandelingen?

 

Een verwerkersovereenkomst opstellen hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn tal van mogelijkheden en onderwerpen die je kunt opnemen in een verwerkersovereenkomst. In onze nieuwe tipsheet geven we je tips die je kunnen helpen bij het opstellen van de ideale verwerkersovereenkomst.