23-07-2019 / nieuws /

Geen vergunning voor Fraudehelpdesk om strafrechtelijke persoonsgegevens te verwerken

‘In verband met de verscherpte Europese privacywetgeving past de Fraudehelpdesk per direct een deel van zijn werkzaamheden aan met betrekking tot het vastleggen van fraudemeldingen en het publiceren van waarschuwingen…’

Zo valt te lezen op de website van de Fraudehelpdesk. De Fraudehelpdesk verwijst in het bovenstaande naar de Europese privacywetgeving; de AVG. In de AVG staan bijzondere richtlijnen voor het vastleggen van strafrechtelijke persoonsgegevens. De Fraudehelpdesk kreeg maandelijks 80.000 tot 100.000 phishingmails per maand doorgestuurd, maar die mogen dus niet meer worden verwerkt. Net als spooknota's, fraude-sms'jes en frauduleuze websites overigens. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan elke doorgestuurde phishingmail informatie over verdachten bevatten, en daarvoor gelden dus strenge regels.

 

De Fraudehelpdesk kon, volgens de AP, niet duidelijk maken waarvoor en waarom zij precies die persoonsgegevens willen verwerken. Daarom heeft de AP geen vergunning verleend aan de Fraudehelpdesk om strafrechtelijke persoonsgegevens te verwerken.