11-07-2019 / nieuws / soul:made

Mind Your Step! Nederlanders verliezen massaal hun paspoort

Met de zomervakanties voor de deur checkt menig Nederlander zijn of haar paspoort. Maar wat blijkt? We gaan hier niet allemaal even zorgvuldig mee om... Zo zijn er in 2018 in Nederland maar liefst bijna 340.000 officiële identiteitspapieren als vermist of gestolen opgegeven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de RDW. En dan gaat het niet alleen om paspoorten, ook identiteitskaarten en rijbewijzen verliezen we massaal. In de afgelopen drie jaar zijn er in totaal zelfs meer dan een miljoen documenten opgegeven als vermist of gestolen. "Dat is een enorm hoog aantal vind ik zelf. Dat zijn 900 documenten per dag die vermist of gestolen worden", zegt verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops, die schrikt van de cijfers.

Mind Your Step dus als het om je paspoort of ander ID-bewijs gaat! Ga hier zorgvuldig mee om en geef deze ook nooit zomaar ergens af. Veel organisaties en bedrijven vragen om een kopie van je identiteitsbewijs. In de meeste gevallen worden je identiteitsgegevens goed bewaard, maar niet altijd. Wie zijn paspoort afgeeft of laat kopiëren, loopt het risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude. Zo kunnen kwaadwillende met een kopie van je identiteitsbewijs op jouw naam abonnementen afsluiten, een bankrekening openen of spullen kopen zonder te betalen. En die fraude neemt fors toe: in 2018 registreerde het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude een verdubbeling ten opzichte van 2016 van het aantal meldingen van identiteitsfraude.

Hoe voorkom je identiteitsfraude? En wie mogen er eigenlijk een kopie van je paspoort of identiteitsbewijs maken? Zorg dat je goed voorbereid op vakantie gaat: de volgende tips kunnen je op weg helpen om je te beschermen tegen identiteitsfraude.