De opkomst en ondergang van het Internet of Things. 'Waarom het kleinbedrijf zich wél zorgen moet maken over cybercrime'.

Cybercrime is hot, trending, en nauwelijks uit ons dagelijkse nieuws weg te denken. Ergens op de wereld is wel iets of iemand op dit moment slachtoffer geworden van cybercrime. Waarom moet je je hier als kleinbedrijf zorgen om maken?

 

Equifax

Een van de berichten die recentelijk naar buiten werd gebracht is er een over een bedrijf genaamd Equifax, dat slachtoffer werd van cybercrime. Equifax is een bedrijf dat data verzameld, specifiek kredietgegevens van meer dan 800 miljoen individuen. Althans, dat is wat ze deed.

Het bedrijf wacht op dit moment talloze rechtszaken doordat meer dan honderd miljoen(!) klantgegevens op straat kwamen te liggen en zij hiervoor door hun klanten worden aangeklaagd.

De financiële gevolgen van deze cyberaanval, waarbij gevoelige gegevens zijn buitgemaakt, zijn natuurlijk enorm. Laat staan de imagoschade die hieruit voortvloeit door alle negatieve publiciteit en het vertrouwen dat klanten zijn kwijtgeraakt in het bedrijf.

 

Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld. Daarnaast is Equifax een miljardenbedrijf gevestigd in Amerika. Echter is het een van vele voorbeelden, en de voorbeelden stapelen zich steeds verder op.

 

Voor jou als kleinbedrijf klinkt dit misschien angstaanjagend. Wellicht denk je, Amerika… miljardenbedrijf… Ik ben een ondernemer met slechts een handjevol werknemers en ben actief in Nederland… Tot hier heb je gelijk. Je bent inderdaad een ondernemer met een handjevol werknemers, gevestigd in Nederland. En een bedrijf als Equifax met duizenden werknemers dat het budget had om iets aan Cybersecurity te doen. En met een IT-afdeling met kennis van zaken, die dacht haar zaakjes goed op orde te hebben, werd wel slachtoffer van cybercrime.

Allemaal waar. En tóch ontsnapten ook zij niet aan de dans.

 

En dit is waar het voor jou als ondernemer belangrijk wordt om te blijven lezen…

 

Ook jouw bedrijf loopt risico

Het is voor jou binnen het kleinbedrijf namelijk extra belangrijk om jezelf en je werknemers bewust te maken van de risico’s van cybercrime, omdat je, door het in een vroeg stadium te herkennen, jezelf er toch goed tegen kunt beschermen.

 

Nederland, en specifiek Amsterdam is namelijk hét internet knooppunt van de wereld. We noemen dit knooppunt ook wel AMS-IX. Dit knooppunt is geen eindstation, enkel een doorgeefluik en wordt gebruikt door internetproviders, maar ook Microsoft of Apple, Facebook en RTL. Dit betekent dat via dit knooppunt dagelijks tientallen miljoenen Whatsappjes en mailtjes worden verstuurd. Nederland is hiermee het Walhalla voor hackers en internet criminelen.

 

Als een bedrijf als Equifax, met een IT-afdeling en een groot budget gehackt kon worden, waarom kun jij als kleinbedrijf, met een klein budget dan buiten schot blijven?

 

Je bent bij uitstek hét makkelijkste doelwit!

Iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime

De zwakste schakel

Het begint allemaal bij jou en je werknemers. 90% van alle cyberaanvallen beginnen bij een menselijke fout, zoals nalatigheid of onwetendheid. En ik begrijp dat je als kleinbedrijf niet het budget hebt om een IT-afdeling in te schakelen, of een gespecialiseerd bedrijf te laten kijken naar wat je binnen je organisatie allemaal anders kunt doen. En ik zal je zeggen, dit is ook niet altijd nodig.

Ik wil je graag vertellen over een presentatie die ik onlangs bijwoonde, een presentatie van een hacker bekend onder de naam ‘Mafiaboy’ die, misschien dat u het zich nog kunt herinneren, in het jaar 2000 op 15 jarige leeftijd ervoor zorgde dat bedrijven als Yahoo, CNN en een handjevol andere grote bedrijven, slachtoffer werden van zijn kunsten als hacker. Schade? Een grove 1,8 miljard dollar.

 

Deze man vertelde het volgende…

We willen allemaal de beste snufjes hebben, de nieuwste en snelste telefoon en laptop. Je hebt net je kantoor ingericht, en wil deze natuurlijk ook inrichten met de laatste nieuwe snufjes. Thuis wil je de beste koelkast, een slimme koelkast. Al je apparaten moeten slim zijn, het nieuwste van het nieuwste. Je lampen gaan aan terwijl je je oprit oprijdt of desleutel in je voordeur steekt.

Je koelkast weet nog net niet welk product je eruit wil halen voordat je je koelkast hebt geopend.

 

We vergeten dat de apparaten die we in huis halen, of waar we gebruik van maken op kantoor, vandaag de dag hetzelfde werken als een laptop. Hij is aangesloten op je netwerk en heeft een uniek adres. We noemen dit: het Internet of Things (IoT).

 

Uit een onderzoek van Mickinsey, een management consultancy bedrijf dat actief is in meer dan 120 steden wereldwijd, blijkt dat van de 400 ondervraagde experts 75% aangeeft dat het IoT als zeer belangrijk issue gezien wordt. Echter geeft slechts 16% aan dat hun bedrijf voorbereid is op de gevolgen van een aanval op hun slimme apparaten. Dat betekent dat 84%, ofwel 336 experts, aangeven dat het bedrijf waar zij voor werken onvoldoende is voorbereid op een dergelijke aanval!

 

Hackers en kwaadwillenden weten van deze apparaten, en weten ook dat ze deze apparaten kunnen gebruiken om in te zetten als ‘robots’. Echter kunnen ze, door al deze ‘robots’ met elkaar te verbinden, ze met één druk op de knop een commando geven waardoor ze het internet zodanig kunnen (over)belasten dat het internet voor niemand meer te bereiken is.

 

Wat denk je dat dat voor gevolgen heeft? Scary, right?

 

Grip op cybercrime

Het positieve van dit verhaal is: jij, als ondernemer, maar ook als persoon, kan dit in handen houden! Nee, Het is niet altijd nodig om een IT bedrijf te laten zoeken naar oplossingen om je kleine bedrijf te beschermen tegen hackers. Wat jij als ondernemer, of als persoon, wél kunt doen is ervoor zorgen dat jij je apparaten goed beveiligd hebt. Verander het standaard wachtwoord van je router, van je printer, en acht het wachtwoord dat je van Ziggo of KPN standaard hebt meegekregen niet als voldoende bescherming van je netwerk waar al je ‘slimme’ apparaten mee verbonden zijn.

 

Wat ik je uit dit verhaal mee wil geven is dat jij in welk belang je dit ook leest, werkgever, werknemer of zelfstandige ondernemer, je verantwoordelijkheid neemt en ervoor zorgt dat jij je steentje bijdraagt aan de bescherming van jouw, en onze, kostbare informatie.

 

Ga de discussie aan met je baas en je collega’s, want de toekomst verandert snel. En hackers staan niet stil. Zij zullen ons altijd een stapje voor blijven. Maar we kunnen het ze wel moeilijker maken. Echter zullen we dit samen moeten doen.

 

Door het creëren van bewustwording in welke mate dan ook, kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan dit informatie tijdperk.

 

Data is geld waard. Ga er zorgvuldig mee om!

 

Meer weten? Kijk op www.AWARIST.com!