Hoeveel waarde hecht jij aan je privégegevens?

We staan er eigenlijk niet bij stil; we vullen onze naam in om ons aan te melden voor een nieuwsbrief, we geven onze postcode wanneer we met één van onze vele pasjes betalen en dan nog maar niet te spreken over wat we allemaal van onszelf blootgeven op social media. Dit zijn simpele voorbeelden van het weggeven van persoonlijke informatie waar wij zelf toestemming voor geven. We gaan van de goedheid van de mens uit en vertrouwen erop dat onze gegevens veilig en in goede handen zijn en door de ontvanger niet aan (kwaadwillende) derden wordt verstrekt. Toch gebeurt dit helaas soms wel...

 
Bovengenoemde voorbeelden zijn voorbeelden uit ons directe privéleven. Maar hoe gaan we hier zakelijk gezien eigenlijk mee om? Om maar eens iets te noemen: welke informatie staat er bijvoorbeeld allemaal in je e-mailhandtekening? Veel medewerkers hebben hier naast hun naam, functie en bedrijfsgegevens ook hun mobiele nummer staan. Er zijn zelfs mensen die er complete verhalen bij plaatsen. Dit zijn allemaal gegevens waarvan je ook liever niet zou willen dat deze in ‘verkeerde’ handen vallen. Kortom, hoe belangrijk is het voor jou dat je gegevens niet zo maar op ‘straat’ komen te liggen of openbaar kunnen worden gemaakt?

 
En dan hebben we het nu alleen nog maar over de informatie in je e-mailhandtekening. Nog veel belangrijker is de inhoud van een e-mail of meegestuurde documenten, deze kunnen zeer vertrouwelijk zijn. De meeste mensen gaan ervan uit dat de ontvanger netjes met de toegestuurde gegevens omgaat. Maar wie zegt dat de ontvanger zich bewust is van de risico’s en wie garandeert dus dat jouw e-mail niet gelekt wordt? 
 

Tegenwoordig synchroniseert bijna 80% van de werknemers in Nederland zakelijke e-mail met zijn/haar (privé)mobiele telefoon en/of tablet. Dit brengt een verhoogd risico met zich mee, verlies of diefstal van deze apparaten zijn immers aan de orde van de dag. En niet te vergeten: de technische mogelijkheden die er bestaan om wachtwoorden, e-mails, documenten, et cetera van een device te stelen, wanneer je bijvoorbeeld gebruikt maakt van een free wifi zone. Het kraken van een toegangswachtwoord op een telefoon duurt tegenwoordig nog maar 3 seconden.

Een veiligere wereld begint bij jezelf

Dat niemand wenst dat zijn of haar persoonlijke gegevens of gevoelige bedrijfsgegevens in verkeerde handen vallen, dat is wel duidelijk. Maar dat geldt natuurlijk ook andersom. Je relatie, klant of prospect gaat er ook van uit dat jij vertrouwelijk omgaat met diens gegevens en dat je er alles aan doet om de risico’s op datalekken zoveel als mogelijk te minimaliseren. Daarnaast dien je als organisatie met de ingang van de Meldplicht Datalekken elk datalek van persoonlijke gegevens te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). En jij wilt straks toch niet diegene zijn die als zondebok wordt aangewezen, omdat je je mobiele apparaat met belangrijke en vertrouwelijke e-mails bent kwijtgeraakt?  


Eén van de oplossingen? Secure Mobile Email, de oplossing tegen datalekken voor mobile devices. Geen e-mail, contacten en agenda meer lokaal op je mobile device opgeslagen, maar encrypted gestreamd vanaf een aparte server. Deze gegevens zijn alleen toegankelijk wanneer jij ze nodig hebt. Ook in geval van diefstal of verlies is je mailaccount niet inzichtelijk, simpelweg omdat de data niet op je toestel of tablet zelf staat opgeslagen, maar gewoon op de Exchangeserver. Deze innovatieve technologie biedt alle beveiligingsservices zonder inbreuk te maken op je device en maakt daarmee het gebruik van de vertrouwde mail app op je telefoon of tablet mogelijk. De omgeving veranderd dus niet en dat voelt vertrouwd voor jou als eindgebruiker. Jouw organisatie, groot of klein, kan je dus machtigen om je zakelijke e-mail op je persoonlijke of zakelijke smartphone of tablet te beheren en lezen, terwijl deze volledig beveiligd is. Tegelijkertijd biedt het bescherming van het bedrijfsnetwerk tegen ongeautoriseerde toegang.

Kortom, Secure Mobile Email biedt de beste beveiliging van gevoelige gegevens bij verlies en/of diefstal van het device, bij gedeelde devices en ongewilde aanvallen van buitenaf, doordat er geen data op de device zelf staat. Tevens is Secure Mobile E-mail makkelijk toepasbaar bovenop een Mobile Device Management oplossing en uiteraard dé oplossing voor Bring Your Own Device.

 

Wil je meer weten over Secure Mobile Email? Neem dan contact op met Axle-IT.